Lochten

Sustainable micro-neighbourhood

This sustainable neighbourhood project emphasizes the creation of 2 large-scale collective spaces, lined with shared functions and animated by vegetal depressions that manage the open-air rainwater. The different entities are interconnected by a large network of pathways, gardens and streets at the ground level and by footbridges on the level of the floors. These pathways, potential meeting spaces, ensure strong social interaction. The residential buildings were designed as highly compact, very simple and easy-to-build ensembles. Their design rests on a rational structural framework that defines spaces with ideal proportions. Breaks between the housing buildings heighten the principle of transparency underlying the centre of the block and the inner pedestrian perspectives. The use of black metal cladding evokes industrial architecture and refers to the existing image of the site perceptible today.

  • LocationBrussels - Belgium
  • ClientBHL - JCX
  • Timing2012 - On going
  • Size6222 m²
  • StatusUnder construction
  • TypologyHousing
  • CollaboratorsStructural Engineer: NEY & Partners / Technical Engineer: Matriciel / Landscape Architect: Erik Dhont
  • AwardsWinner of Exemplary Buildings 2012 / Winner at the BIS ARCHITECTUUR CONTEST 2017
  • PublicationsA+ magazine N°238 - p.84 : "Marchés privés: le vent tournerait-il ?", October 2012
Lochten
Lochten
Share this project on

Related projects

Decoster

2006 - 2010 | Brussels - Belgium

Coccinelle II

2015 - On going | Brussels - Belgium

Harenberg

2015 - On going | Brussels - Belgium