Rabelais

Renovation of a school site and facilities in the heart of Ixelles

This project rests on the rehabilitation, demolition and construction of buildings on an existing school site in the heart of a relatively dense urban environment.  

While respecting the original spatial qualities of the nineteenth-century building, the new complex adapts to the school of today and anticipates future educational developments. Thus two foyers have been created. Various spaces are clustered around the first one, making it possible to develop ambitious and continuous educational projects for all school years: group workspaces, canteen, multipurpose rooms, relaxation areas, meeting areas, etc.  

The second foyer, the hall, is a space that can be appropriated by the school and in parallel by the neighbourhood. It is a ‘dualitic’ construction where the school feeds the activities of the hall and the district influences the school’s educational teachings. It also provides access to the school’s outdoor areas outside school hours.  

The constant search for a programmatic balance between the educational functions of all ages and the neighbourhood functions is a leitmotif that makes it possible to establish the Rabelais project in a sustainable way in the urban and social fabric.

  • LocationBrussels - Belgium
  • ClientMunicipality of Ixelles
  • Timing2019 - On going
  • Size15.500 m²
  • StatusCompetition: first prize / Conception
  • TypologyEducation, Urbanism
  • CollaboratorsAssociated Architects: R2D2 / Structural Engineer: ECM / Technical Engineer: Concept Control / Acoustical Engineer: BAAM / Heritage studies : Architectures parallèles / Landscape architect: Studio Basta
Rabelais
Rabelais
Rabelais
Rabelais
Share this project on

Related projects

Lutgardis School

2011 - 2017 | Brussels - Belgium

Immac²

2014 - On going | Tienen - Belgium

Jolly-Gaucheret

2015 - On going | Brussels - Belgium